Yüksek Verimli ve Dayanıklı Buğday Çeşidi: NKÜ Paşaeli
Uzun soluklu araştırmalar neticesinde Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer önderliğinde geliştirilen NKÜ Paşaeli buğday çeşidi, beyaz daneli yapısı, yüksek verimi ve hastalıklara karşı dayanıklılığıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Prof. Dr. Başer, buğdayın ıslah çalışmalarının Prof. Dr. Oğuz Bilgin, Prof. Dr. Alpay Balkan ve Arş. Gör. Dr. Damla Balaban Göçmen ile birlikte yürütüldüğünü belirtti. 2012 yılında başlayan ıslah süreci sonucunda “NKÜ Paşaeli” ismiyle tescil edilen buğday çeşidi, kaliteli ve yüksek verimli bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Tescil edilen buğdayın beyaz daneli yapısı, yüksek verimi ve hastalıklara karşı dayanıklılığı Başer tarafından vurgulanarak, Trakya’daki tescil denemelerinde verim standartlarını %8 oranında geçtiği ve enerji değerinin 300 ile 400 arasında olduğu belirtildi. Ayrıca, buğdayın kışlık ve orta erkenci özellik gösterdiği, yatma problemi olmadığı, soğuklara karşı dayanıklı olduğu ve Trakya bölgesi için ciddi bir alternatif olduğu ifade edildi.
Başer yeni çeşidin verim potansiyeline de değinerek, dönümde 800-850 kilogram seviyelerine ulaşıldığı bazı bölgelerde ise 900 kilograma kadar çıkabildiği bilgisini paylaştı. “NKÜ Paşaeli” çeşidinin tüm tohumculuk kuruluşlarının kullanımına açık olduğunu belirten Başer, çiftçilere kaliteli ve yüksek verimli yeni bir alternatif sunduklarını sözlerine ekledi.
Geçmişte “Ziraat”, “Lider”, “Ergene”, “Zirve” ve “Asia” isimli buğday çeşitlerini de tescil ettiren NKÜ Ziraat Fakültesi akademisyenleri, NKÜ Paşaeli ile buğday tarımında önemli bir adım atmış oldu.