Mehmet Sepil: Göztepe’nin geleceği Göztepeli nesiller!

Göztepe’nin Süper Lig’e yükselmesinin ardından, aynı gruba sahip olduğu Southampton da Championship play off finalinde Leeds United’ı 1-0 yenerek Premier Lig’e çıkmayı başardı. Göztepe Onursal Başkanı ve Olimpik Branşlardan Sorumlu Başkan Mehmet Sepil, Sportif Direktör Ivan Mance, CEO Kerem Ertan ile Southampton’ın final maçını Londra’da izledi. Sepil ayağının tozuyla İzmir’e döner dönmez Göztepe ve Göztepe Olimpik Branşlar’ın geleceği hakkında Milliyet Ege’ye samimi açıklamalarda bulundu.

■ Göztepe’nin Onursal Başkanı olarak, hayatınızın en mutlu anlarından birini yaşadığınızı belirttiniz. Bu duygularınızı bizimle paylaşır mısınız?

Gerçekten hayatımın en mutlu anlarından birini yaşadım. Göztepe’de onursal başkan olmak büyük bir hayaldi ve o hayal gerçekleşti. Bu pozisyonun sorumluluğunu ve onurunu taşımanın gururunu yaşıyorum. Göztepe camiasına bu mutluluğu yaşatabilmek benim için tarif edilemez bir duygu.

■ Süper Lig’e çıkmanız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Süper Lig’e çıkmak bizim için büyük bir emek ve sabır gerektiren bir süreçti. Ancak bu sefer gerçekten sağlam geldik. Geçmiş yılların tecrübesi ve kulübün yeni yapılanmasıyla Süper Lig’e döndük. Herkesin bildiği gibi, benim meşhur bir lafım vardı: “Göztepe’nin kalıcı başarısı için sağlam temeller atılmalı.” Hala aynı şeyi düşünüyorum ve bu temelleri attığımızı görüyorum.

■ Bu süreçteki en büyük zorluklar nelerdi?

En büyük zorluk, istikrarı sağlamak ve kulübü doğru bir şekilde yeniden yapılandırmaktı. Futbol dünyasında başarılı olmak için sadece iyi bir takım kurmak yetmez, aynı zamanda finansal ve yönetimsel olarak da güçlü olmanız gerekir. Bu süreçte hem sahada hem de saha dışında pek çok zorlukla karşılaştık ama bunların üstesinden geldik.

■ Süper Lig’de bizleri nasıl bir Göztepe bekliyor?

Öncelikle ayağı yere sağlam bir Göztepe olacak. Ankersen ve ekibiyle birlikte koordineli bir biçimde Süper Lig’i yakından takip ediyoruz ve analizlerimizi buna göre gerçekleştiriyoruz. Süper Lig’de güçlü bir kadro kurulacağından kimsenin şüphesi olmasın. Hocamız da aynı şekilde bununla ilgili çalışıyor. Takımda belli bir temellerimiz oluşmuş durumda. Hocamızın disiplinden asla taviz vermeyen yapısı çok önemli. Süper Lig’de çok fazla mücadeleci takımlar ve zengin kulüpler var. Ama Göztepe hiçbirinden çekinmez. Orada kalıcı olmak istiyoruz.

‘Güzel günler bekliyor’

■ Göztepe’nin geleceği için ne gibi planlarınız var?

Son 10 yılda kulüp için çok büyük yatırımlar yaptık. Kulübün organizasyonunu üst düzeye taşıdık. Ankersen ve ekibinin geldiklerinde ilk sezondaki hedefi, ilk yılı geçiş süreci olarak geçirmekti. Burada istedikleri şekilde kulübü organize etmek ve altyapıları oluşturmayı planladılar. İlk önce bunu gerçekleştirdiler. İkinci hedef ise kulübü Süper Lig’e taşımaktı. Şimdi de bunu gerçekleştirdiler. Tüm bunların üzerine koyarak gidilmesi gerekiyor. Bence Göztepe’yi artık çok daha güzel günler bekliyor. Göztepe’nin geleceği için en büyük hedefimiz, kulübü sürdürülebilir bir başarıya taşımak. Altyapımıza daha fazla yatırım yaparak genç yetenekleri Türk futboluna kazandırmak istiyoruz. Göztepe’yi sadece Türkiye’de değil, Avrupa’da da tanınan bir kulüp yapmak için çalışacağız.

■ Gürsel Aksel Sağlıklı Yaşam Merkezi 7/24 yaşanabilirliğe ne zaman kavuşacak?

Göztepe, İzmir’in en köklü spor kulüplerinden biridir. Şanlı camiamız 100. yılını Süper Lig’de coşkuyla yaşayacak. Göztepe’nin en iyi yere gelmesi için her türlü fedakârlığı yapacağız. Gürsel Aksel Stadyumu’nun yapımında emeği geçenlere sizler aracılığıyla bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Stadyum büyük emeklerle yapıldı. Devlet büyüklerimize de teşekkür ediyorum. Stadyumumuz Türkiye’nin en iyi stadyumları arasında yer alıyor. Bugün nereye gidersek gidelim herkesin dilinde stadımız ve ambiyansı var.

Stadyumu aktif hale getirmek istiyoruz. Yeni sezon öncesi Gürsel Aksel Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi tam anlamıyla aktif duruma geçecektir. Taraftarlarımız artık burada maç öncesinde ve sonrasında daha fazla vakit geçirecekler. Onların eğlenceli bir şekilde vakit geçirmesi için organizasyonlar yapacağız. Avrupa kupalarına İzmir’de ilk katılan kulüplerden biri olarak taraftarlarımız bize her zaman sahip çıktı. Taraftarlarımız zor zamanlarda bu şanlı camianın yanında durdu. Köklü bir spor kulübü olarak bize yakışan bir şekilde hareket edeceğiz. Elimizden gelenin en iyisini yapacağız.

‘Ciddi adımlar atılmalı’

■ Türk futbolunun şu anki durumunu ve mali yapısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Futbolu tekrar daha değerli hale getirmemiz gerekiyor. Özellikle marka değerinin yükseltilmesi için yoğun çaba harcanmalı. Herkesin sakinleşmesi gerekiyor. Kavgadan uzak durmalıyız. Süper Lig’in son haftasında yaşananların kimseye bir faydası yok. Aksine kayıpları büyük oluyor. Türkiye Futbol Federasyonu, MHK’sı, Kulüpler Birliğiyle kısaca futbolla ilişkili tüm kurumlarıyla bir araya gelip bir aklı selim içinde bugünkü ortamdan uzaklaşılmalı.

Türk futbolu, her zaman büyük bir potansiyele sahip olmuştur. Ancak, bu potansiyelin tam anlamıyla gerçekleşmesi için bazı yapısal değişikliklere ihtiyaç var. Özellikle mali disiplin ve sürdürülebilir yönetim konusunda ciddi adımlar atmamız gerekiyor. Kulüplerimizin finansal olarak sağlıklı bir yapıya kavuşması, uzun vadeli başarı için şart. Maalesef, Türk futbolunun en büyük sorunlarından biri mali disiplinsizlik. Birçok kulübümüz, harcamalarını gelirlerinden fazla yapıyor ve bu da sürdürülemez bir duruma yol açıyor. Transfer ücretleri ve futbolcu maaşları, kulüplerin mali yapısını zorlayan en büyük etkenlerden. Uzun vadeli planlama ve doğru bütçe yönetimi, bu sorunların çözümü için kritik öneme sahip. Doğru adımlar atıldığı takdirde, Türk futbolunun geleceği parlak olabilir.

Altyapıya yapılan yatırımlar, mali disiplin ve profesyonel yönetim anlayışı, Türk futbolunu hak ettiği yere taşıyacaktır. Türkiye, futbol tutkusuyla bilinen bir ülke ve bu tutkuyu doğru yönlendirerek, uluslararası arenada daha başarılı olabiliriz.

■ Altyapıya yatırım konusunu biraz açar mısınız?

Altyapı, Türk futbolunun geleceği için en önemli unsurlardan biri. Genç yeteneklerin keşfedilmesi ve geliştirilmesi için altyapı yatırımlarının artırılması gerekiyor.

Bu sadece oyuncu yetiştirmek için değil, aynı zamanda kulüplerin mali açıdan da sürdürülebilir olmasını sağlamak için önemli. Genç oyuncuların yetiştirilmesi, transfer harcamalarını azaltırken, aynı zamanda Türk futbolunun kalitesini de artıracaktır.

Hedefimiz Sultanlar Lig’i

■ Göztepe Olimpik Branşlarda yaptığı yatırımlar dikkat çekici. Birçok kulüp giderleri nedeniyle amatör branşları küçültme kararı alırken, Göztepe’nin bu kadar yatırım yapması ve ilgi göstermesi büyük bir atılım. Bu konuda düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Göztepe olarak Türk gençlerine ve ülkemize karşı büyük bir sorumluluğumuz var. Aktif olarak faaliyet gösterdiğimiz 16 branş ile en çok branşa sahip olan spor kulüplerinden biri olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu misyonumuzu sağlam projeler ile doldurmaya devam ediyoruz. Amatör branşlara yatırım yaparak hem gençlerimizi spora yönlendiriyor hem de Türk sporuna katkı sağlıyoruz. Sürdürülebilir bir yönetim için her branşta alanında liyakat sahibi kişiler ile organizasyon şeması oluşturduk. Göztepe Olimpik Branşlar, 2023 yılında gerçekleştirdiği atılım ile yoluna çok daha emin adımlarla devam ediyor. Bu doğrultuda binlerce gencimiz 16 farklı branşta sporla buluşuyor. Çocuklarımız kötü alışkanlıklardan uzak kalırken, bilimin ışığında bir eğitim ile spor kariyerlerinin ve Göztepelilerin ilk adımlarını atıyor.

İlk kez 1964 yılında spor organizasyonlarının zirvesi olan Olimpiyatlarda yelken şubemizle temsil edildik. Tokyo 2020’de ise Ferhat Arıcan’ın tarihe geçen başarısı ile hem kulübümüzün hem de ülkemiz cimnastik tarihinin ilk Olimpiyat madalyasına erişmenin gururunu yaşadık. Bu başarılarımız, olimpik branşlara olan ilgimizi ve yatırımlarımızı daha da artırmamız için büyük bir motivasyon kaynağı oldu.

Milli sporcu ödül yönetmeliğini hayata geçirdik. Bu yönetmelik doğrultusunda milli sporcularımız ve antrenörlerimiz, uluslararası organizasyonlarda elde ettikleri dereceler için devlet ödülünün yanı sıra kulübümüz tarafından da ödüllendirilecek. Özellikle Voleybol ve Basketbolda ciddi adımlar attık. Göztepe’nin güçlü taraftarı nasıl Gürsel Aksel’de adından sıkça söz ettiriyorsa salonlarda da aynı ambiyansı yaşatacak projeleri hayata geçiriyoruz. Kadın Voleybolda gelecek sezon hedefimiz Sultanlar Lig’i. İlkokullardaki öğrencileri salonlara getirdik. Yaklaşık 1000 öğrenci voleybol maçlarımızı takip etti. Yeni Göztepeli nesil yaratma projesini hayata geçirdik. Sadece yüzme ve jimnastik branşımızda 3 bin öğrencimiz var. Tüm olimpik branşlarda ise 3 binin üzerinde öğrencilerimiz var. Olimpiyatlarda Göztepe’yi en iyi şekilde temsil etmek istiyoruz.

‘İzmir futbolu ayağa kalkmalı’

■ İzmir futbolunu nasıl buluyorsunuz?

İzmir futbolu bu sezon yaprak dökümü yaşadı. Futbolun oynandığı ilk kent olan İzmir’in Süper Lig’de çok daha fazla takımla temsil edilmesi gerekiyor. Bu kentte 10 kulübümüz profesyonel liglerde mücadele ediyor. Ancak, Süper Lig’de 8 İstanbul takımı varken,İzmir’in asırlık çınar gibi kulüplerinin alt liglerde var oluş mücadelesi vermesini kabul edemiyorum.

■ Göztepe’nin Süper Lig’e çıkması önemli bir başarı. Ancak, Trendyol 1. Lig’de İzmir kulübü kalmadı. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerçekten üzücü. Bu kentin adını taşıyan İzmirspor yıllardır amatörde mücadele ediyor. İzmir’in futbol tarihinde önemli bir yeri var ve bu kent daha fazla üst ligde temsil edilmeyi hak ediyor.

‘İZVAK’ın varlığı değerli’

İZVAK’ın tüm kulüpleri aynı çatı altında toplaması ve İzmir’deki futbol iklimini güzelleştirmesi çok değerli. Futbol bir oyundur ve rekabet güzeldir; ancak bu rekabet saha içinde kalmalıdır. Yıllarca süren kavgalar yüzünden İzmir kulüpleri yalnızlığa terk edilmişti. İZVAK önderliğinde bu kavga ortamından uzaklaştığımıza inanıyorum. Tüm kulüp başkanlarımızla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunabiliyor, sorunlarımıza ortak çözümler üretebiliyoruz. Ben isterim ki Süper Lig’de İzmir derbisi izleyelim, izlettirelim. Bu, Karşıyaka olur, Altay olur, hepsi bu kentin kulüpleri. Umudum, en kısa sürede diğer İzmir kulüplerimizin de hak ettikleri üst liglerde yer almaları yönünde.

‘En büyük teşekkür taraftara’

■ İzmir futbolunun geleceği için umutlu musunuz?

Kesinlikle umutluyum. Göztepe’nin başarısı diğer kulüplerimiz için de bir örnek olabilir. Hep birlikte çalışarak, İzmir futbolunu daha yukarılara taşıyabiliriz. İzmir futbolunun geleceği parlak ve biz de bu geleceği inşa etmeye kararlıyız. İzmir futbolunu daha iyi yerlere getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

■ Son olarak, taraftarlara bir mesajınız var mı?

Taraftarlarımıza her zaman yanımızda oldukları için teşekkür ediyorum. Onların desteği olmadan bu başarıları elde etmemiz mümkün olmazdı. İnşallah daha güzel günleri hep birlikte göreceğiz. Bizimle olmaya devam etsinler, biz de onlar için en iyisini yapmaya devam edeceğiz. Bizlerden beklentilerini biliyoruz. Özellikle Göztepe Store’daki ürünlerimiz konusunda yeni adımlar atacağız. Sabırla, ayağımız yere sağlam basarak tüm engelleri hep birlikte aşacağız.

‘Biz gerçekten büyük bir aileyiz’

■ İzmir’de spor tesisleri konusunda sıkıntılar yaşandığını söylediniz. Bu konuda ne gibi adımlar atıyorsunuz?

İzmir, maalesef tesis konusunda yeterli değil. Ancak biz, bu konuda önemli adımlar attık. İnciraltı’nda çok güzel bir projemiz var. Tüm anlaşmalar imzalandı ve çok kısa zamanda Göztepe Olimpik Sporlar Tesisi’nin temellerini atacağız. Bu tesis, tüm spor branşlarımızın faaliyet göstereceği bir merkez olacak. İzmir’deki çocuklarımıza ulaşarak onları spora yönlendirmek istiyoruz. Göztepe’nin 100. kuruluş yılı bizim için çok önemli. Futbolda Süper Lig’de bu sene büyük beklentilerimiz var ve ortaklığımız sayesinde geleceğe çok daha rahat bakıyoruz. Aynı başarıyı olimpik branşlarda da göstermek istiyoruz. Voleybolda üç senedir birinci ligdeyiz ve gelecek sene hedefimiz kesinlikle Sultanlar Ligi’ne çıkmak. Bu sene bütün maçlara ortalama 700 ile 1000 arasında ilkokul çağındaki çocuğumuzu okullarından öğretmenleriyle beraber aldık, Göztepe formalarını giydirdik ve salona getirdik. Yani bu proje tek başına Olimpik branşlar projesi değil. Aynı zamanda yeni Göztepeli bir nesil yaratma projesiyle de zamanla hayata geçecek. Sadece yüzme ve cimnastikte 3000’in üzerinde öğrencimiz var. Tüm Olimpik branşlarda da bu öğrenci sayısı şu an 4000’in üzerinde. Hedefimiz bu rakamları çok büyütmek. Yeni Göztepeli nesil yaratma projesiyle de çocuklarımızı spora kazandırmayı hedefliyoruz. Göztepe Olimpik Sporlar Tesisini yapacağız. Bu tesis, gençlere ulaşmamız için büyük bir adım olacak. Spor branşlarımızın faaliyet göstereceği bu tesisle, çocuklarımızı aileleriyle birlikte tam bir şenlik ortamında spora kazandıracağız. Bu hedeflere ulaşmak için hiçbir finansman sıkıntısı yaşamayacağız. Göztepe’nin geleceğini hep birlikte inşa edeceğiz. Çocuklar bizim için çok değerli ve onların sporla buluşması için elimizden geleni yapacağız. Bütün spor branşlarımızın faaliyet göstereceği tesis yapacağız. Mesela orada bunun bir provasını 23 Nisan’da yaptık. Binlerce çocuğumuzu tesis yapacağımız alanda bir araya getirdik. Çocuklarımız aileleriyle birlikte tam bir şenlik yaşadı. Tesisleşmeyi en yakın zamanda tamamlayarak hedeflerimize ulaşacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir