Meclis’te ‘AYM’ tartışması: ‘23 yıldır kanun yapmayı, devlet yönetmeyi öğrenemediniz’

“`html

TBMM Genel Kurulu’nda KHK Düzenlemeleri Üzerine Görüşmeler Devam Ediyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında yapılan düzenlemelere dair görüşmeler devam ediyor. “200 Sıra Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin ikinci bölümü üzerindeki tartışmalar sürüyor.

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, söz konusu düzenlemelerin Anayasa ile çeliştiğini belirterek, bu düzenlemelerin de Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğinin altını çizdi. Usta, “Hükümetin, hukuku ve Anayasa’yı hiçe sayarak hareket ettiği aşikar. Bu durumu neden yapıyorlar? Çünkü kalıcı ve Anayasa’ya uygun düzenlemeler yapmak yerine, ‘Zaten Anayasa Mahkemesi’nin incelemesi uzun sürer’ diyerek hukuksuz bir yönetim sergiliyorlar” şeklinde ifade etti.

“HUKUKUN İHLALİNİN SONUCU HALKA YANSIR”

Usta, konuşmasına devam ederek şunları söyledi:

“Hukuktan sapmamalıyız, Anayasa’ya saygı göstermek zorundayız. Türkiye, bir hukuk devleti olmalıdır. Ekonomik zorluklardan kurtulmanın en sağlam yolu, ülkede hukukun üstünlüğüne geri dönmektir. Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin düşüşte olduğunu biliyoruz; her yıl birkaç basamak daha geriliyoruz. Bu durum, ülkenin yönetimiyle ilgili ciddi sorunlar yaratıyor ve bu sıkıntıyı da halk yaşıyor. Örneğin, 19 Mart’taki operasyon neticesinde siyasi tasfiyeler hukuka uygun olmadığı için Türkiye ekonomisi büyük zarar gördü.

Bugün işçi, memur ve emeklinin içinde bulunduğu zorluğu hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra, alın teriyle çalışan sanayicinin durumu da oldukça kötü. Türkiye, istihdam kaybı riski ile karşı karşıya. Geçmişte yaşanan bu tür hukuksuzlukların devam etmesi, bu kanun teklifinin geçişiyle bizlere bir kez daha gösteriliyor. Bu durumu eleştiriyorum ve AK Parti grubuna bunun farkında olması gerektiğini hatırlatmak istiyorum.”

“ANAYASA’YA AYKIRI UYGULAMALARA DEVAM EDİYORSUNUZ”

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun sosyal medyaya erişim engelinin getirilmesine değinerek, “Ekrem İmamoğlu’ndan bu kadar korkuyorsanız, bu sizin Rahatsızlığınızın bir göstergesi. Asıl korkunun nedeni seçim sandıklarıdır” dedi. Ocaklı, söz konusu kanun teklifine vurgu yaptı:

“Cumhurbaşkanının KHK ile çıkardığı ve Anayasa’ya aykırı bulunan 180’e yakın maddeler var. Bu maddeler, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen düzenlemeleri içeriyor. Cumhurbaşkanının, TBMM’nin yetkilerini gaspetmesi savunulamaz. Anayasa’ya uymayan bir lider için yasa teklifi sunuyorsunuz. Anayasa Komisyonunda görüşülmesi gereken maddeler ise hiç tartışılmıyor. 2017’de OHAL döneminde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi ve bu nedenle bir yere ulaşamayacağımız açıktı.”

Ocaklı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin hızlı karar alma yeteneği olacağı iddialarının doğru çıkmadığını belirterek, “Ne ekonomi gelişti ne de hızlı kalkınma hamleleri gerçekleşti. Ülkemiz daha kötü bir duruma geldi.” ifadelerini kullandı.

“EMEKLİLERİN DURUMU ÜZERİNE KONUŞALIM”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu kanun teklifinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle ilgili olduğunu vurguladı. Gürer, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden itibaren Meclis’e gelen 283 maddenin çoğu iptallerden oluşuyor. Buradan çıkacak sonuçların benzer olacağı için emeklilerin durumunu tartışmak daha yararlı” diye belirtti.

Gürer konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dün Et ve Süt Kurumu’nun KİT komisyonundaydım. 2023 yılı için 550 milyon lira kâr açıklamış. Bunu da övünerek sundu. Ancak bu kurumun asıl misyonu, düşük gelirli vatandaşlara uygun fiyatlarla et sağlamaktır. Emeklilerin uygun fiyatlı et alması için gereken önlemleri almalısınız; sadece kâr elde etmeniz yeterli değil.”

“DEVLET YÖNETMEYİ ÖĞRENEMEDİNİZ”

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, hükümete seslenerek, “23 yıldır devlet yönetmeyi öğrenememişsiniz. Anayasa Mahkemesi doğru yolu gösteriyor ama keyfiyeti sadece öğreniyorsunuz. Böyle bir düzenleme ile hukuksuzlukların son bulacağını mı düşünüyorsunuz? Diploma hırsızlığı, mülkiyet hakları ihlalleri tarihe mi karışacak? İktidar her alanda hukuksuzluk yaparken, devletin tüm erkleri de bu duruma ortak olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Çan, halkın demokratik haklarını kullandığında keyfi olarak tutuklandığını, bunun yanı sıra protestoların engellendiğine işaret etti. Ayrıca, “Eğer geçmişte darbecilerin yaşadığı korku bu gün de yaşanıyorsa, bu endişe verici bir durum” dedi.

“`

Related Posts

Kadın polise tekme attı, ortalık karıştı!

Samsun’un İlkadım ilçesinde, park yeri tartışması nedeniyle çıkan kavgada polise mukavemette bulunduğu iddia edilen 5 kişi gözaltına alındı.

Tehlikeli sıcaklar Avrupa genelinde etkisini göstermeye devam ediyor

Avrupa’da sıcaklar insanların hayat tarzlarını değiştirmelerine neden olacak şekilde hissediliyor

Eylemci Pikachu Saraçhane için yola çıktı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla tüm yurtta başlayan protestolarda ünlenen eylemci Pikachu bu kez de Saraçhane’deki miting için Antalya’dan yola çıktı.

Kuzey Kore lideri Kim, Ukrayna Savaşı’nda ölen askerlerin tabutlarına sarıldı: O anlar Rus bakanın ziyaretinde izletildi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya adına Ukrayna’da savaşırken ölen askerlerin cenazeleri için düzenlenen törene katıldı. Kuzey Kore devlet medyasının yayınladığı görüntülerde, Kim’in Kuzey Kore bayraklarıyla örtülü tabutlara sarıldığı görüldü.

ABD Başkanı Trump’tan Japonya’ya tarife tehdidi

ABD Başkanı Trump’tan Japonya’ya tarife tehdidi

Erdoğan istedi demişti… Trump Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye 2004’ten beri uyguladığı yaptırımları dün kaldırdı. Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da telefonla katıldığı 14 Mayıs’taki Riyad görüşmesinde Devlet Başkanı Şara ile ilk temasının ardından duyurduğu “Suriye’ye yaptırımları kaldırdık” ifadeleri bugün itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.