Genç Emeği Raporu’na göre gençlerin yüzde 26’sı ne eğitimde ne istihdamda yer alıyor: Gençler işsiz ve umutsuz

Genel-İş Araştırma Dairesi, 19 Mayıs Gençlik Bayramı öncesi “Türkiye’de Genç Emeği Raporu” nu yayımladı. Rapora göre, 15-24 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 60.5’i istihdam dışında bulunuyor. Hazırlanan rapor, Türkiye’nin genç istihdamı konusunda OECD ortalamasının 6 puan gerisinde olduğunu ortaya koydu. Rapor, 15 yaşın çocukluk sınırında olduğu ve bu durumun çocuk emeğini meşrulaştırdığına dikkat çekti.

2024 yılı itibarıyla 15-29 yaş arasında Ne Eğitimde Ne de İstihdamda (NEET) olan gençlerin sayısı 4 milyon 676 bine, oranı ise yaklaşık yüzde 26’ya ulaştı. Bu gençlerin 1 milyon 448 bini erkek, 3 milyon 228 bini ise kadınlardan oluşuyor. Raporda, lise düzeyinde alınan mesleki ve teknik eğitimin daha yüksek istihdam sağladığı belirtildi. Üniversite mezunlarının istihdam oranı yüzde 56.5 iken, mesleki ve teknik lise mezunlarında bu oran yüzde 57.3. Her 4 üniversite mezunundan 1’inin işsiz olduğu vurgulandı.

Genç işsizliğinin sadece bir istatistik olmadığını, toplumsal adalet krizi olarak görülmesi gerektiğini belirten siyaset bilimci Prof. Dr. Emre Erdoğan, şu önerilerde bulundu: “Üniversite sonrası geçişi kolaylaştıran kamu destekli programlar oluşturulmalı. Giriş düzeyindeki istihdam olanakları yaygınlaştırılmalı. Uzun süreli işsiz gençler için istihdam destekli sosyal programlar geliştirilmeli.”

TOPLUMSAL PATLAMA RİSKİ

Ekonomist Dr. Murat Kubilay ise genç işsizliğinin kökeninin 2000’li yıllarda uygulanan ekonomi politikalarına dayandığını savundu. Kubilay, şunları söyledi: “Eğitime en çok zaman, emek ve para harcanan dönemden geçiyoruz. Ancak doğru insan kaynakları politikaları uygulanmıyor. İstihdam yaratacak yeni önlemler yok. İşsizlik daha da artacak ve bu durum, toplumsal bir patlamaya yol açabilir.”

Related Posts

Alman bankacılık devinden altınla ilgili yeni tahmin

Commerzbank bugün yayınladığı raporda, altın ve diğer değerli metaller için 2025 sonu ve 2026 sonu için fiyat tahminlerini yükseltti. ALTIN FİYAT TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ Commerzbank, ons altın için cari yıl sonu tahminini 3000 dolardan 3400 dolara …

Dijital platformla büyüdü 2030’da hedef dünya ligi

Türkiye’nin önde gelen perakende markalarından Karaca, dijital dönüşüm yolculuğunda önemli bir adım attığını duyurdu. Marka, artık yalnızca kendi ürünlerini değil, dünyaca ünlü yüzlerce markayı da kullanıcılarıyla buluşturduğu bir ev yaşam pazaryeri platformuna dönüşüyor. Karaca bu dönüşümünü dünyada ilk kez kendi satış kanalları dışına çıkarak Karaca’da satışa sunulacak Flying Tiger Copenhagen ile duyurdu.

Şimşek de bu yıldan umudunu kesti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek, “Reel sektörün 2026’dan itibaren finansmana erişiminde de büyük rahatlama olacak.”

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

ABD-Çin anlaşması borsayı yükseltemedi

New York borsası, ABD ile Çin arasında varılan tarife anlaşması ve enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin altında kalmasına rağmen günü düşüşle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi sınırlı bir hareketle 42.865,77 puanda yatay seyrederken, S&P …

Bu SUV akıllı yatırımın kralı: Üç yıl sonra bile değerinin yüzde 75’ini koruyor

Müşteriler yüksek performanslı SUV modelinden memnun kaldı ve tüm örnekler 2026 yılına kadar önceden satıldı… İngiliz otomobil dergisi ‘ What car? ‘, ikinci el piyasasına ilişkin verileri kullanarak hangi modelin kullanılmış olarak değerini daha …