Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurma, sıcak günlerin artmasıyla daha popüler hale geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Edanur Usta, dondurmanın sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bir besin olduğunu belirtti.

Dyt. Usta, dondurmanın Türk mutfağındaki önemine değinerek, “Dondurma, özellikle yaz aylarında çocuklar ve yetişkinler tarafından sevilerek tüketilen bir üründür. Osmanlı döneminde buz ve dondurma benzeri tatlıların Türk mutfağına girmesiyle başlayan yolculuğu, 1800’lerde Kahramanmaraş’ta günümüzdeki formunu almıştır” dedi.

‘SALEP, ŞEKER VE SÜT İÇERİR’

Dondurmanın içeriğine değinen Dyt. Usta, “Dondurmanın ana bileşenleri arasında süt, şeker ve salep bulunmaktadır. Günümüzde pek çok farklı dondurma çeşidi üretilirken, katkı maddeleri, renklendiriciler ve aroma vericiler de içerebilir. Dondurmanın etkilerini değerlendirirken yapım sürecinin de önemi büyüktür” şeklinde konuştu.

‘A, D VE B12 VİTAMİNLERİ İÇERİR’

Kalsiyum açısından zengin bir kaynak olan süt ve süt ürünlerinin dondurma içinde de bulunduğuna dikkat çeken Dyt. Usta, “Yüksek süt içeriği dondurmaya kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, A, D ve B12 vitaminleri kazandırır. Ortalama 200 kcal enerji içeren 100 gram dondurma, porsiyon kontrolü sağlandığında kilo kontrolünde ara öğün olarak tüketilebilir” diye belirtti.

‘PSİKOLOJİK OLARAK MUTLU EDER’

Dyt. Usta, dondurmanın sadece besleyici değil, aynı zamanda psikolojik etkilere de sahip olduğunu vurgulayarak, “Dondurma tüketen kişilerde dopamin ve serotonin salınımı artabilir. Sütün triptofan içeriği sayesinde serotonin üretimini destekleyerek ruh halini olumlu yönde etkiler” şeklinde konuştu.

‘ŞEKER İÇERDİĞİNE DİKKAT’

Dyt. Usta, dondurmanın yüksek şeker içeriği sebebiyle porsiyon kontrolünün önemli olduğunu belirterek, “Paketli dondurmaların içeriğinde yüksek miktarda şeker, glikoz-fruktoz şurubu ve doymuş yağ bulunabilir. Besin etiketlerini okumak, sağlıklı tercihler yapmada önemlidir” ifadelerini kullandı.

‘DONDURMA EVİNİZDE DE YAPILABİLİR’

Evde dondurma yapmanın kolay olduğunu dile getiren Dyt. Usta, “Dondurulmuş meyveler, yoğurt, süt veya krema ile karıştırarak sağlıklı ve lezzetli bir alternatif elde edebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak bal veya farklı aromalar ekleyerek kendi dondurmanızı yapabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

Related Posts

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.

Yapay zeka, yüzde 90’a yakın başarıyla kanseri erken teşhis etti

Sağlık Bakanlığı, “Yapay Zeka Destekli Ulusal Tarama Mamografisi Raporlama Sistemi” ile bir yılda bir milyonu aşkın görüntünün incelendiğini ve kanserin erken teşhisinde yüzde 90’a yakın başarı sağlandığını bildirdi.

İlaç krizi kapıda

Trump’ın ilaç fiyatlarını düşürme kararı, dışa bağımlı ülkelerde fiyat artışına yol açabilir. Uzmanlar, Türkiye’nin kritik ilaçlara erişimde ciddi sıkıntı yaşayabileceğini vurguluyor.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.