DEM Parti ön seçimlerin ilk gününde 10 il ve bağlı illerin çoğunda sandıklarını kurdu

DEM Parti halk oylaması ve ön seçimle yerel seçimde aday çıkaracakları isimleri belirleme çalışmalarını sürdürüyor. 90 ilde gerçekleşecek 90 merkezse ön seçimler başladı. Bu kapsamda 10 ilde ve bağlı ilçelerinin çoğunda bugün sandıklar kuruldu.

Delegeler ve katılımcılar sabah saatlerinden itibaren ön seçim yapılan merkezlere akın etti. Beklenenin çok üzerinde bir katılımla gerçekleşen oylamalardan önce adaylara bir kez daha kendilerini tanıtma imkanı sunuldu. Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları daha önce canlı yayın yoluyla kendilerini tanıtmıştı.

Ön seçimlerde adayların seçilmesi için yüzde 50+1 şartı aranacak. Bu çoğunluğun yakalanamaması halinde ilgili yerlerde bir sonraki gün ikinci tur seçim yapılacak. Delegelerin oy verirken eşit temsil nedeniyle bir kadın ve bir erkek adaya oy vermesi gerekiyor.

Ön seçim yapılan merkezlerin tamamında genel seçim havası hakim. Delegeler aday adayları arasında seçim yapmanın ötesinde, 31 Mart’ta yapılacak seçimlerde kentleri yönetecek adayı belirlediklerini ve bunun heyecanını yaşadıklarını ifade ediyor. Ayrıca doğrudan demokrasi yönteminin kalıcı hale gelmesi taleplerini dile getiriyor. Katılımcıların çoğu hem ön seçimi hem de yapılacak olan yerel seçimleri iradelerine yönelen kayyım saldırılarına meydan okumak olarak da yorumluyor.

Yoğun kar yağışı ön seçimi erteledi

Tamamı demokratik yarış havasında geçen ön seçimlerde tek olumsuzluk ise hava şartları nedeniyle yaşandı. Van’ın Muradiye, Çaldıran, Özalp, Saray, Gürpınar ilçeleri ile Hakkari’nin Gever ilçesinde yaşanan yoğun kar yağışı sonrası köy yollarının kapanması nedeniyle bugün yapılması planlanan ön seçimler ertelendi.

Ön seçim öncesinde, başta Seçim İşleri Komisyonumuz ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu olmak üzere bütün parti birimlerinin katılımıyla yoğun bir hazırlık süreci yürütüldü. Parti üyeleri, parti tabanını oluşturan aileler, demokratik siyasete emek vermiş insanlar ve ilgili kentlerdeki sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan delege listeleri oluşturuldu ve bu listeler ön seçimlere 3 gün kalıncaya kadar itiraz için askıya çıkarıldı. Ön seçim yapılan bütün yerlerde ön seçimin alt yapısı iki turlu seçim yapılma ihtimaline göre hazırlandı. 

Bugün ve yarın yaklaşık 90 merkezde yapılması beklenen ön seçimlerde 100 binden fazla delegenin oy kullanması bekleniyor. Ön seçimlerde ayrıca yaklaşık 3 bin aday adayı, il genel meclisi ve belediye meclis üyesi yarışıyor. Aralarında PM ve MYK üyeleri, milletvekilleri, il-ilçe yöneticileri, danışmanların da bulunduğu 3 binden fazla kişi bugün ve yarın ön seçimlerde görev alacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir