Cengiz Durmuş: Türkiye’de yapılmayan tenis turnuvası kalmadı!

Türkiye’de dört mevsim devam eden tenis turnuvaları, havaların ısınması ve iklim koşullarının daha elverişli hale gelmesiyle iyice hız kazandı. Antalya Megasaray Tenis Akademi’de gerçekleşen ve 21 ülkeden toplamda 44 takımın katıldığı BNP Paribas Tekerlekli Sandalye Tenisi Dünya Takımlar Şampiyonası, geçtiğimiz ay yapıldı. 

Organizasyona wild card ile katılan Türkiye Quad Milli Takımı, tarihinde bir ilki başararak turnuvayı ikinci olarak tamamladı. Şampiyonada ABD’yi, Avustralya’yı ve Büyük Britanya’yı yenerek grubunu lider tamamlayan milliler, Brezilya’yı da yarı final mücadelesinde yenerek tarihinde ilk kez finale kaldı, finalde Şili’ye yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş ile geride kalan dev organizasyonu, turnuvada milli takımın elde ettiği başarıyı ve kortlardaki diğer gelişmeleri konuştuk… 

Tekerlekli Sandalye Dünya Takımlar Şampiyonası’na ev sahipliği yapmanın milli takımın sportif başarısına giden yolu açtığını söyleyen Durmuş, “Turnuvaya doğrudan katılma hakkımız olmadığı halde, ev sahibi olduğumuz için ülkemiz sporcularına doğrudan katılma daveti, yani wild card verildi. Bu sayede turnuvada yer alma şansı elde ettiler. İkinci olarak da tarihi bir sonuca imza attılar. İngiltere, Amerika, Avustralya olmak üzere üç grand slam ülkesiyle aynı gruptaydı ülkemiz. Bu grupta üç takımı da yenerek grup lideri olarak çıktık. Bu çok büyük bir başarıydı. Sonrasında Brezilya’yı yarı finalde yenip finale yükseldik” dedi. 

“MEYVELER TOPLANIYOR”

TTF Başkanı Durmuş şöyle devam etti: “Finalde kazanmaya yakın olduğumuz bir maçı kaybederek ikinci olduk. Bir yandan üzgünüz ama bir yandan da muhteşem bir iş yaptı sporcularımız. Büyük bir başarı oldu bizler için tarihimizde bir ilk olarak. Bu turnuvayı biz düzenlemiyor olsak, değil ikinci olmak bu turnuvaya katılamayacaktık. Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) yaptığımız etkinlikleri takdirle karşıladığı için organizasyonu bize verdi. Organizasyon düzenliyor olmanın sporcularımıza olan faydasını gösteren bir tablo çıktı ortaya. Onun meyvelerini almaya başladık.” 

Tekerlekli Sandalye Tenisi’nin, ülkede düzenlenen uluslararası tenis turnuvalarında son halka olduğuna işaret eden Cengiz Durmuş “Türkiye’de alt yaş grupları, masterlar, ATP ve WTA, plaj tenisi derken bir çok turnuva yapıldı daha öncesinde… Tekerlekli sandalye eksiğimiz vardı o da şimdi tamamlanmış oldu. Türkiye’de yapılmayan bir tenis turnuvası türü kalmadı böylelikle. Uluslararası federasyona tabi her türlü tenis faaliyetini artık yapan durumdayız. Bu anlamda yapmadığımız turnuva kalmadı diyebiliriz. Dünya şampiyonalarını ülkemize getirerek hem sporcularımızın hem olimpik puan almasını, hem de dereceler elde etmesini kolaylaştırıyoruz” diye konuştu.

“MASTERS’LARIN ÖNEMİ”

TTF Başkanı önemli bir Masters organizasyonuna da bu sene ev sahipliği yapıldığını anımsatarak “Herkesin 7’den 70’e oynayabildiği bir branş olduğu için mastersları çok önemsiyoruz çünkü bunlar sporcu velisi, iş dünyasının önemli insanları, bürokrasinin değerli insanları, tenis sporuna gönül vermiş, tenisin içinde kalmış insanların birleştiği yerde çok büyük bir iletişim, bir tanıtım ve tenisin tabana yayılması noktasında her yaşta oynanabilirliğin göstergesi olduğu için çok önemli” yorumunu yaptı. 

Alibey Club Manavgat’ta düzenlenen Brooks Brothers Türkiye Masters Takımlar Şampiyonası’ndaki geniş katılımın altını çizen Cengiz Durmuş “Tenisi altı yaşından itibaren oynayıp, yüz yaşında halen oynayan sporcularımız var. Brooks Brothers Türkiye Masters Takımlar Şampiyonası’yla normalde 1739 sporcunun bu yıl bu finallere gelmek için oynadığı bir turnuva yönetiyoruz. Yaklaşık dört yüz takımın kurulduğu bir etkinlik düzenliyoruz, bu açıdan da çok önemli” değerlendirmesinde bulundu. 

“PARALİMPİK OYUNLARI İÇİN KOTA POTASINDAYIZ”

“Paralimpik Oyunları’nda mücadele edecek sporcumuz var, belki çiftlerde de olacak. Kota durumu henüz kesinleşmese de şu an potadayız. Temmuz ortasına kadar olimpiyata gidiş için süre var. O tarihe kadar daha yukarılara çıkarak gitmeye çalışıyoruz. Dünya ikinciliğinin de bu sıralamada önemli etkisi bulunuyor. Sporcularımız Tekerlekli Sandalye Dünya Şampiyonası’nda hem paralimpik oyunlar için puan topladı hem de dünya ikincisi olmuş oldular. Her açıdan kazandığımız bir olaya dönüştü.”

“HEDEFİMİZ BÜYÜK”

“Sekiz yüzün üzerinde uluslararası ve ulusal turnuva yapabilen bir ülkeyiz. Hedeflerimiz büyük. Bunlara ulaşabilmek için daha çok çalışmamız gerektiğini biliyoruz.”

“TEKERLEKLİ SANDALYE TENİSİ ÖNE ÇIKACAK”

Tekerlekli sandalye tenisinin dünyada çok saygı gördüğünü ifade eden Cengiz Durmuş “Bu branş sadece 1.5 sene önce tenis federasyonu bünyesine dahil edildi. Bundan sonra daha çok öne çıkacak” diye konuştu.

TTF Başkanı Cengiz Durmuş, tekerlekli sandalye tenisinin, Türkiye’de tenis federasyonuna bağlanmasının ardından daha tanınır hale gelmeye başladığının altını çizdi. Bu durumun hızlanarak süreceğini ifade ederek “Tekerlekli sandalye tenisi dünyada çok önemsenen bir branş. Çünkü büyük bir azmin ve yeteneğin birleştiği bir yerde bu spor. Dolayısıyla çok saygı gören bir branş ve büyük bir ilgi görüyor” diyerek şöyle devam etti: 

“Ülkemizde henüz tanınmamasının sebepleri de, daha önce böyle bir başarımız yoktu. Ama şimdi çok büyük bir başarı elde eden, dünya ikincisi bir takımımız var. Türkiye’nin bir çok yerinde de tekerlekli sandalye tenisi eğitimi alan sporcularımız var. Özellikle genç yaşta A takıma girmek için çalışan çocuklarımız var. Bu branş sadece 1.5 sene önce tenis federasyonu bünyesine dahil edildi, daha önce bedensel engelliler spor federasyonuna bağlıydı. Bize bağlanması çok doğru ve çok da güzel oldu. Tekerlekli sandalyede diğer branşlara nazaran bundan sonra tenisin daha da öne çıkacağını düşünüyorum.”  

Türkiye Tenis Federasyonu ve Yeşilay arasında imzalanan protokol kapsamında bağımlılıklarla mücadeleye dikkat çekmek için TTF Ankara Tenis Merkezi’nde ilki düzenlenen Yeşilay Büyükler Yaz Kupası Türkiye Serisi sona erdi. Türkiye genelinde 13 yaş ve üzeri sporcular arasından 20 kulüpten 130 sporcunun mücadele ettiği turnuvanın ödül töreninde dereceye giren sporculara kupaları verildi. Tek erkeklerde şampiyon Alper Okay Meryumoğlu olurken ikinci Kuzey Öner oldu. Tek kadınlarda şampiyon Ekin Selen Sever olurken ikinci Eylül Asya Yılmaz oldu.

CUDİ CUP’TA ÜÇÜNCÜ KEZ DEV HEYECAN

Şırnak ev sahipliğinde bu yıl 3.’sü düzenlenen Cudi Cup’ta tek erkeklerde birinciliği Talha Emin Bulut, tek kızlarda ise Duru Arslan elde etti. Çift erkeklerde Talha Emin Bulut-Doruk Ünsal, kızlarda ise Duru Arslan-Dila Biyce Dönmez Ela birinci oldu.

Son dönemlerde geride kalan turnuvalardan birisi de Şırnak Cudi Cup oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı himayelerinde Türkiye Tenis Federasyonu koordinasyonunda Şırnak Valiliği, Şırnak Belediyesi, Şırnak Üniversitesi iş birliğinde bu sene uluslararası düzeyde üçüncü kez düzenlenen Tennis Europe takvimindeki uluslararası organizasyona Türkiye Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş büyük önem veriyor. 

Durmuş bu bağlamda “Grand slamlerde en iyi dereceler elde etmeye çalışan sporcularımızın alt yapısını oluşturmak üzere ektiğimiz tohumlarla ülkenin her noktasında artık tenis oynanabilir hale geldi. Şırnak Cudi Cup bu bağlamda çok önemli. Şimdi artık orada uluslararası bir turnuvamız var. Dokuz ülkeden sporcular katılıyor bu turnuvaya. Cudi Cup sonrası da, ulusal ve uluslararası turnuvalarımız aralıksız devam ediyor” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir