Domatesten bulaşıyor: Üzerinde bu işaretler varsa sakın tüketmeyin

İngiltere’de Salmonella Salgınında Hızlı Artış!

İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), 2025’in ilk aylarında görülen salmonella salgınında önemli bir artışın yaşandığını duyurdu. Yapılan laboratuvar testleri, enfeksiyonların nadir bakteri türleri olan Salmonella Blockley ve Salmonella Strathcona kaynaklı olduğunu ortaya koydu. Özellikle S. Blockley vakalarının tamamı kirli domateslerle ilişkili olduğu belirlendi.

100’den Fazla Kişi Etkilendi, En Az 14 Kişi Hastaneye Yatırıldı

İngiltere genelinde rapor edilen vakalar üzerine yetkililer alarma geçti. Şimdiye kadar 100’den fazla kişi etkilendi ve en az 14 kişi hastanede tedavi altına alındı. Uzmanlara göre, bu salgın yalnızca bölgesel değil, ülke genelinde benzer vakaların görülmesi nedeniyle ülke çapında ciddi bir sağlık uyarısı yapıldı.

Domates Neden Tehlikeli?

Uzmanlar, domatesin yumuşak ve gözenekli yapısının, salmonella bakterisine karşı hassas hale getirdiğini belirtiyor. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde, iç yüzeylerinde bulunan mikroplar pişirilerek öldürülemez. Bu durum da hastalığın yayılmasını kolaylaştırır.

Uzmanlar, domateslerde şu görsel belirtiler varsa kesinlikle tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor:

  • Yumuşamış, ezilmiş veya çökmüş bölgeler
  • Kabukta renk değişimi veya gri-sarı lekeler
  • Yapışkan yüzey veya kötü koku
  • Açık yara benzeri çürükler

Bu belirtiler, bakteriyel bulaşma riskinin yüksek olduğunu gösterir.

Salmonella Belirtileri Neler?

Enfekte domatesleri tüketenlerde genellikle semptomlar 12 ila 72 saat içinde ortaya çıkar. En yaygın belirtiler arasında ishal (bazen kanlı veya mukuslu), mide krampları, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma, baş ağrısı, titreme ve halsizlik yer alır. Bu belirtiler genellikle 4 ila 7 gün sürebilir. Ancak yaşlılar, küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerde ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Bazı durumlarda ise şu daha ciddi sonuçlar gelişebilir:

  1. Dehidratasyon
  2. Reaktif artrit (eklem ağrısı ve sertliği)
  3. Enterik ateş (yüksek ateş ve sistemik enfeksiyon)

Yerken Bu Noktalara Dikkat Edilmeli

Salmonella’ya karşı alınabilecek en etkili önlem, iyi hijyen ve doğru gıda saklama ve temizleme yöntemleridir. Uzmanlar, domatesleri tüketmeden önce bol suyla iyice yıkamayı öneriyor. Kabuklarında herhangi bir anormal görünüm varsa, kesinlikle tüketilmemelidir. Çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı hazırlamak ve aynı ekipmanı kullanmamak da önemlidir. Ellerinizi yemekten önce ve çiğ gıdalara temas ettikten sonra mutlaka yıkayın. Şüpheli ürünlerden kaçının ve satın alırken ürünün görünümüne dikkat edin.

Related Posts

Aslında zayıflamak çok kolaymış: Sadece bu 6 kuralı hayatınıza sokun yeter

Kilo vermek artık sancılı diyetlere bağlı değil; uzmanlar, sadece hayatınıza katacağınız 6 basit kuralın zayıflama sürecinde mucizevi fark yaratabileceğini söylüyor.

D vitamin takviyesi mevsim seçmiyor

Yaz güneşi, D vitamini ihtiyacını karşılamaya çoğu zaman yetmiyor. “Güneşli bir havada bile D vitamini yetersizliği görülebilir, çünkü sentez için doğru zaman ve koşullar şart” diyen Orzaks Medikal Müdürü Dr. Feyza Özdemir, yaz mevsiminde de takviye ihtiyacına dikkati çekiyor. Uzmanlar, özellikle risk grubundaki bireylerin yaz boyunca D vitamini düzeylerine dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Bebeği karnında öldü; ihmal iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

35 yaş üstündeyseniz belirtiler erken başlıyor: İşte ilk 10 işaret…

Kadınların hayatında önemli bir dönüm noktası olan menopoz, her bireyde farklı belirtilerle ortaya çıkabilir. Ancak bazı sinyaller, bu sürecin daha zorlu geçebileceğine işaret eder. İşte 35 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken 10 önemli belirti…

Türkiye’de yeni kene türü tespit edildi… Japon uzman uyardı: ’30’dan fazla hastalık taşıyabilir’

Yeni bir kene türü tespit edildi. Türkiye’deki 56. tür olarak kayıtlara geçen kenenin 30’dan fazla hastalık taşıdığı ve Uzak Doğu kökenli olduğu belirtiliyor.