NASA, Juno uzay aracında bulunan kameranın geçen yıl arızalı olduğunu ancak beklenmedik bir şekilde uzaktan çözüldüğünü duyurdu. Kamera, Dünya’dan milyonlarca kilometre uzakta adeta “hack’lenerek” tekrar çalışır duruma getirildi.
Juno, 2011’de fırlatıldıktan sonra 2016’da Jüpiter’in yörüngesine girmişti. Uzay aracı, dev gezegenin atmosferi, manyetik alanı ve uyduları hakkında değerli veriler topladı ve JunoCam adı verilen kamerasıyla büyüleyici görüntüler gönderdi.
JunoCam başlangıçta sadece sekiz tur boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştı çünkü kamera, uzay aracının içerisindeki koruyucu titanyum bölmeye maruz kalarak yoğun radyasyona karşı yer alıyordu. Ancak kamera, beklentilerin ötesinde tam 46 tur boyunca sorunsuz çalıştıktan sonra 47. turda görüntü kalitesinde ciddi bir düşüş yaşandı ve arızalandı.
NASA uzmanları, arızanın sebebini güç kaynağındaki bir voltaj regülatöründen kaynaklandığını belirledi. Fiziksel bir müdahale imkansız olduğu için mühendisler, alışılmadık bir yöntem olan “ısıtarak onarmayı” denediler. Bu yöntem, malzemeleri ısıtarak kusurları gidermeyi amaçlıyor. Kamerayı ısıtmak için tek ısıtıcı kullanıldı ve başarılı bir şekilde kamerayı tekrar çalışır hale getirdi.
Ancak kısa bir süre sonra kamera tekrar arızalandı ve farklı yazılımsal yaklaşımlar denenerek sonuç alınamadı. Son çare olarak daha yüksek sıcaklıkta tekrarlanan ısıtma işlemiyle kamera tekrar çalışır duruma getirildi. 2023’ün sonlarında, Juno, Jüpiter’in volkanik uydusu Io’nun yanından geçerken kamera net görüntüler göndermeye başladı.
NASA’nın açıklamasına göre, bu başarılı “ısıl onarım” yöntemi, Juno’daki diğer sistemlerde de denendi. Henüz net sonuçlar olmasa da, elde edilen deneyim gelecekteki uzay görevleri için önemli olabilir. Juno misyonunun baş araştırmacısı Scott Bolton, “Bu tür tekniklerle uzay araçlarını nasıl onarabileceğimize dair bilgi ediniyoruz. Bu bilgi, askeri ve ticari uydular için de önemli olacak” dedi.